Zie ginds komt de dichtstress weer aan...

Door PuurIDee

Sterker nog, vanavond is het al Pakjesavond! HELP! Heb je last-minute gedichtenstress? Bij PuurIDee zijn we dagelijks bezig met taal en teksten. Zo ook in december. Schud jij de goed rijmende gedichten niet zomaar uit je mouw en kost het je altijd bloed, zweet en tranen? Wij hebben dé tips voor je om vanavond je gedicht toch tiptop in orde te hebben.

O, kom er eens kijken… wat ik in mijn brainstorm vind!

Op het moment dat wij gaan schrijven denken we eerst heel goed na over de punten die er zeker weten in terug moeten komen. Voordat jij aan je gedicht voor je vader, moeder, zoon, dochter of collega begint, kun jij ook eerst een waardevolle brainstorm doen! Maak eens een lijstje met woorden die jou aan hem of haar doen denken. Ken je leuke anekdotes van hem/haar? Wat heeft die persoon het afgelopen jaar voor bijzondere, gekke, leuke of rare dingen mee gemaakt? Wat karakteriseert die ene collega op de werkvloer?

Op basis van dat eerste lijstje selecteer je de leukste woorden om je gedicht mee op te bouwen. Is jouw “slachtoffer” tijdens de zomervakantie enorm door de mand gevallen doordat hij/zij de taal niet goed sprak? Maak gebruik van deze kennis en zet dit om in een grappige noot voor jouw gedicht. Langzaam maar zeker vind je genoeg bouwstenen om te gaan schrijven.

Hij komt, hij komt. De beste, beste rijm.

Van de inspiratie uit je brainstorm maak je zinnen. Nu wil je bij een gedicht natuurlijk ook dat het nog rijmt. Jouw plan van aanpak? Formuleer je zinnen zo dat ze in de eerste plaats goed lopen en in de tweede plaats makkelijk te rijmen zijn. Twee veelgebruikte rijmschema’s zijn ABBA (schenken-geven-denken-beleven) en AABB (schenken-denken-geven-beleven). Schrijf je zinnen lang of kort, maar zorg in ieder geval dat het goed leesbaar is.

Hop, hop, hop. Een mooie lay-out erop.

In ons vak kun je nog zo’n mooie tekst hebben geschreven, maar als je opmaak niet verzorgd is dan sla je de plank alsnog mis. Denk bij je gedicht eens na over het lettertype, de kleuren en afbeeldingen. Er zijn verschillende lettertypes die het goed doen voor een Sinterklaasgedicht, Edwardian Script lijkt bijvoorbeeld erg op een zwierig handschrift en Courier New lijkt regelrecht uit een typemachine te komen.

Een klein beetje aandacht en liefde maakt een gedicht al heel snel heel leuk om te ontvangen en te lezen! Brainstorm klaar? Dichten maar!

Stel je vraag of maak een afspraak