Onderzoeksmethode uitgelicht: cardsorting

Door PuurIDee

Cardsorting is een manier om de menustructuur van je website te bepalen. Twijfel je waar je menu-items op je site moet plaatsen of wat de hiërarchie van je site moet zijn? Met cardsorting ga je op zoek naar een logische structuur. Cardsorting kun je ook inzetten ter verificatie van je huidige sitestructuur.

Een logische opbouw in je website: goede menu-structuur

Een cardsort kan zowel online als offline worden uitgevoerd. Alle items die op je site geplaatst moeten worden, worden als losse items genoteerd (in een online tool of gewoon offline op een stukje papier). Door vervolgens respondenten te vragen menu-items te verschuiven en te categoriseren laat je de gebruiker zelf een indeling maken van je site. Op die manier kun je je site op een logische manier inrichten.

Kwalitatief of kwantitatief

Cardsorting kun je zowel kwantitatief als kwalitatief inzetten. Wanneer je de onderzoeksmethode kwantitatief inzet laat je de cardsort door veel mensen uitvoeren. De kwantitatieve test wordt door mensen thuis vanachter hun eigen computer ingevuld en levert je op die manier veel resultaten op.

Bij een kwalitatieve inzet test je met veel minder gebruikers, maar zit de usability expert wel naast de respondent om te vragen met welke items ze moeite hadden en waarom. Dit kan diepere inzichten geven en bijvoorbeeld resulteren in het hernoemen van een aantal items van je website.

Wat krijg je?

Wat je krijgt is heel erg afhankelijk van je vraag en de structuur die getest moet worden. Aan de hand van je wensen bepaal ik of er een kwantitatieve of kwalitatieve test ingezet moet worden.

Daarna wordt de test uitgevoerd en krijg je uiteraard een rapportje met bevindingen uit de test. In dit rapport staat een advies voor je sitestructuur.

Ook een onderzoek?

Wil jij ook je site structuur aanpassen aan de manier waarop je doelgroep informatie zoekt? Neem dan contact met me op en we bespreken samen de mogelijkheden!

Liza Okken
usability expert