In 10 stappen online - PuurIDee Webdesign Proces

Door PuurIDee

Het ontwerpen en bouwen van een nieuwe website is een magisch proces. Alle disciplines komen samen. Een doordachte strategie, vernieuwend design, naadloze techniek en goede vindbare teksten: voor een succesvolle site moeten alle onderdelen kloppen.

Zo bouwen we een website waar we samen trots op kunnen zijn

In een tijd waarin we altijd verbonden zijn, zijn online media belangrijker dan ooit. Een website is veel meer dan online visitekaartje: het is een verlengstuk van jouw bedrijf.

Maar hoe duikt het team van PuurIDee in jouw doelstellingen? Hoe zorgen we voor een website die de juiste sfeer neerzet, makkelijk vindbaar is én online doelen (conversies) bereikt?

In tien stappen online met PuurIDee

Stap 1: Het juiste projectteam samenstellen

Hoeveel PuurIDee’ers zijn ervoor nodig om een gloeilamp te vervangen?

Geen idee, hier op kantoor hebben we LED. Maar aan een website werken we met meerdere disciplines tegelijk. Naast een projectmanager (jouw vaste aanspreekpunt), bestaat het team uit een communicatieadviseur (voor strategisch advies), copywriter (voor webteksten met de juiste schrijfstijl en inhoud), vormgever (voor het juiste ontwerp), programmeur (voor de techniek) en SEO-specialist (voor de vindbaarheid).

Stap 2: BrainstormIn de eerste echte afspraak, een intensieve brainstorm, pluizen we jouw bedrijf uit. Zo krijgen we volop inspiratie en zetten we dankzij concrete informatie alle prioriteiten op een rij.

Wat maakt jouw bedrijf uniek? Wie spreek je aan? In welke stappen overtuig je je doelgroepen? Antwoord op al deze vragen vormt de basis voor jouw communicatiestijl en vormt voor ons het fundament voor jouw website.

Stap 3: Informatie verzamelenWelke communicatiemiddelen zijn er al? Zijn er nieuwsbrieven, social media of brochures waar we inspiratie uit kunnen putten? Is er fotomateriaal aanwezig of gaan we een afspraak plannen om goed beeldmateriaal te schieten? Interviews en/of recente (web)teksten vormen de inspiratie voor de teksten van de nieuwe webpagina’s.

Stap 4: Menustructuur en paginaopbouwNu we het bedrijf hebben leren kennen en alles hebben teruggebracht tot de kern, kunnen we dit vertalen in een goede menustructuur. Welke informatie wíl een bezoeker lezen? En welke informatie móet een bezoeker lezen? Dit zijn bepalende factoren voor de inhoud van jouw webpagina’s.

Op basis hiervan maken we ‘wireframes’, een soort blauwdruk met alle ‘bouwblokken’ van jouw website en hoe de bezoeker er doorheen surft. Zo krijg je een goed beeld van hoe we de website pagina per pagina willen opbouwen.

Stap 5: StijlbepalingWe hebben jou en jouw doelgroepen leren kennen. Daarmee weten we welke uitstraling bij je website past. Onze vormgever gaat op basis van de geleverde input aan de slag met geschikte foto’s, kleuren en vormen om een moodboard te presenteren.

Als de stijl klopt met wat je wilt uitstralen, gaat deze tone-of-image de basis vormen van het webontwerp.

Stap 6: Schrijfstijl en zoekwoordenonderzoekWaar een vormgever werkt met een tone-of-image, werkt een copywriter met een tone-of-voice. De taal die je gebruikt, zegt veel over jouw karakter en de mensen die je aan wilt spreken. Werk je met jij of u, met korte of lange zinnen en welke woorden moet je absoluut vermijden? En welke woorden moet je juist gebruiken om goed gevonden te worden door jouw publiek?

Op basis van alle input formuleren wij een tone-of-voice die past bij je website en je doelgroepen.

Stap 7: Ontwerp websiteNu krijgt het vorm: in de ontwerpfase van de website worden de eerder gepresenteerde wireframes uitgewerkt tot een compleet webontwerp. Afgezien van de teksten en de foto’s, krijg je zo een volledig beeld van de website alsof deze al online staat. Aanvullingen of opmerkingen kunnen we direct doorvoeren.

Zo staat er een solide basis voor de programmeurs!

Stap 8: ProgrammerenVan een plaatje naar een werkende website: de programmeurs brengen ontwerpen tot leven! Het gepresenteerde webontwerp wordt 1 op 1 vertaald naar een online omgeving. Inclusief een content management systeem (CMS), zodat je zelf op elke moment teksten en afbeeldingen kunt wijzigen.

Stap 9: CMS vullen met tekst en beeldDe tone-of-voice en de zoekwoorden worden uitgewerkt tot webteksten voor elke pagina. Je mag nooit verwachten dat een bezoeker je website van voor naar achter leest. Daarom bouwen we teksten zo op dat ze de lezer aan de hand nemen, maar tegelijk makkelijk scanbaar zijn en gevonden worden door zoekmachines zoals Google.

We vullen de website met de nieuwe teksten, tegelijk met de juiste afbeeldingen, links en metateksten voor de vindbaarheid.

Stap 10: Testen en online!Wordt alles goed weergegeven op desktop, mobiel en tablet? We testen de website voor de meest recente browsers en apparaten en zorgen dat alle tekst, knoppen en pagina’s goed en snel werken. Daarna krijg je een testversie van de website te zien en nemen we stap voor stap alle pagina’s door.

Check, check, dubbelcheck? Zijn we allemaal helemaal tevreden? Dan zetten we de website online! Gefeliciteerd met je nieuwe website!

Elke maand na livegang evalueren we de resultaten en laten we vooral niet los nadat je online uit de startblokken bent met je online vestiging. We houden focus op succes op de lange termijn.

Is het voor jou al tijd voor een nieuwe website?

Loop jij al langer met het gevoel dat jouw website toch echt aan vernieuwing toe is? Vraag een gesprek aan met PuurIDee, dan bespreken we wat voor je kunnen doen!