Expeditie Toptalent #1: een zoektocht naar regionale uitdagingen

Door PuurIDee

Expeditie Toptalent: dat is geen titel van een “Indiana Jones” film maar een project met potentie voor de regio Zuid- en Oost-Groningen. PuurIDee is betrokken bij het omzetten van dit project naar een interactief online platform. Als junior onderzoeker begeleid ik (Benedikt Wieferig) de start van dit nieuwe platform.

Waar staat “Expeditie Toptalent” voor?
De definitie van een expeditie is een ‘wetenschappelijke onderzoekingstocht’. Waar Indiana Jones altijd op zoek is naar artefacten uit de geschiedenis, zijn wij op de zoek naar toptalent voor de regio. Hiermee worden ook de studenten bedoeld die uit de regio komen, maar ooit vertrokken zijn. 

Hoe dan?

Om de regio aantrekkelijk te maken voor studenten, is het van belang om de regio in een goed daglicht te zetten. Kortom: de regio wordt opnieuw 'gebrand' met een specifieke focus op de aspecten die studenten belangrijk vinden. 

Branding van de regio

Op dit moment is de regio niet heel aantrekkelijk voor jonge mensen. Onbegrijpelijk eigenlijk, gezien de talloze mogelijkheden en kansen die deze regio biedt. Goedkoop wonen, goede infrastructuur en voldoende vrijetijdsbesteding zoals waterski, bioscopen, theaters en survival-camps. 

De beste manier om dit te presenteren is niet te vertellen hoe geweldig deze regio is. Als de identiteit van de regio namelijk niet gekoppeld is aan de mening van de bewoners, dan is het geen goede branding campagne. Zij zijn immers de regio. 

Storytelling vormt dus de basis van de brandingstrategie van de website. Het verhaal van de mensen die de regio het best kennen en de mensen die deze regio vanuit het oogpunt van de studenten beleven, onze ‘junior onderzoekers’.

Stageplekken

Veel studenten lopen tijdens stage tijdens hun studie. Het vooronderzoek heeft laten zien dat studenten vooral op zoek zijn naar uitdagende stageplekken, die meer zijn dan een meeloopstage. Vandaar dat Expeditie Toptalent een overzicht gaat bieden van beschikbare stageplekken. Specifiek gericht op onderzoekstages voor onze ‘junior onderzoekers’.

De aangeboden onderzoekstages zijn gebonden aan bepaalde eisen. Zo is het belangrijk dat de stage niet te kort mag zijn. De student en het bedrijf hebben weinig aan een stage van twee weken. Verder moet de stage een duidelijke meerwaarde voor het bedrijf hebben. Dat betekent dat de student ook gewaardeerd wordt en niet alleen een vertraging voor het bedrijf vormt. Ideaal zou het zijn als de stageplekken innovatie of internationalisering als thema hebben.

Blog/Vlog

Een van de voorwaarden om mee te doen met Expeditie Toptalent is het bijhouden van een maandelijkse blog of vlog. Voor ons is dit een mogelijkheid om storytelling vanuit het oogpunt van de junior onderzoekers te faciliteren. Wij willen geen geproduceerde content die vertelt hoe geweldig deze regio is, maar wij willen echte verhalen van echte mensen. 

Naast de blogs en vlogs van studenten komen hier ook de mensen uit de regio aan het woord. Hun kijk op de zaak is een mooie manier om aan toekomstig toptalent de denkwijze van de regio te schetsen.

Community

Een van de redenen die studenten er wellicht van weerhoudt om naar de regio te komen, is de hindernis dat ze weinig mensen kennen van hun eigen leeftijd. Een hindernis die we graag willen voorkomen met een community van junior onderzoekers in de regio. Het is de bedoeling dat de studenten elkaar op deze manier ontmoeten met misschien vriendschappen voor de lange termijn als gevolg. 

Social Media

De communicatie wordt ondersteund door verschillende social media-kanalen. De tijd die studenten spenderen op Facebook en Twitter kunnen wij benutten om onszelf onder de aandacht te brengen van de doelgroep. Daarnaast komen op YouTube vlogs te staan, op Instagram afbeeldingen van het dagelijks leven van de junior onderzoekers en op LinkedIn kunnen de stageopdrachten van bedrijven uit de regio worden gedeeld.

Wanneer gebeurt dit?

Het proces voor het maken van de website is al van start gegaan bij de experts van PuurIDee. De lancering van het online platform staat gepland voor 31 oktober. Vanaf dat moment kunnen studenten direct solliciteren en de blogs van bewoners lezen.

Wanneer de eerste stages beginnen, zullen ook de community-evenementen beginnen. Misschien wel met een Indiana Jones filmnacht.

Benedikt Wieferig, trainee bij PuurIDee