Disruption: 3 lessen uit Cannes

Door PuurIDee

Op het creatieve festival Cannes Lions was disruption een van de kernwoorden. Het disruptieve verdienmodel heeft bedrijven als Google, Uber en Airbnb groot gemaakt. Drie lessen die we kunnen trekken uit hun marktverstorende tactieken.

Disruption als drijfveer voor eeuwige vernieuwing

Herinner je de jaren ’90 nog? Wie geld op zak wilde hebben, moest het met een cheque ophalen bij de bank. Wie een mooie foto wilde, moest een week wachten tot deze was ontwikkeld. En wie een correspondentie aanging met een Amerikaan, was al gauw drie weken en een aantal postzegels verder.

De technologie is in een paar decennia ongelooflijk snel veranderd. Dat er meer mogelijk is dan ooit is positief, maar het heeft er ook voor gezorgd dat bedrijven drastisch moesten veranderen. Denk aan postbedrijven, die nog altijd worstelen met een toekomstbestendig verdienmodel. Voor merken die met grote reclamebureaus werken geldt hetzelfde: wil je overleven, moet je een nieuwe manier van werken toepassen.

Les 1: Verander de regels van het spel

De verklaring voor het grote succes van disruptieve start-ups zoals Uber en Airbnb? Ze leggen zich niet neer bij de markt, maar gooien hem volledig op z’n kop. In plaats van zichzelf te zien als concurrent van taxibedrijven of hoteleigenaren, verkennen ze een compleet nieuw gebied. Adidas deed met mode-ontwerper Alexander Wang iets gelijkaardigs. Was de straat altijd een illegaal verkooppunten van gebrekkige imitaties, maakt Adidas met haar nieuwste campagne er juist optimaal gebruik van. Ze gooiden zo niet alleen de markt, maar zelfs hun logo 180 graden om:

Les 2: Mogelijke schade gaat voor mogelijk succes

Het internet heeft het creatieve proces met haar social media flink veranderd. Bij elke campagne kijkt het bedrijf tegenwoordig niet naar wat het hen kan opleveren, maar hoeveel risico er is op imagoschade. Een verkeerde reclame heeft in het internettijdperk veel grotere gevolgen dan vroeger. De peperdure miskleun van Pepsi ging viral en moest na vele excuses zelfs worden teruggetrokken.

Les 3: Geen karakter, geen credits!

Klimaatverandering, de graaicultuur bij de banken en politieke spelletjes... De consument kan niet tegen valse beloftes. Mooie woorden over maatschappelijk ondernemen zijn niet meer genoeg, je moet met je daden laten zien dat je duurzaam onderneemt. Leg in je campagne dus niet de focus op je product, maar laat aan de hand van concreet gedrag jouw authentieke en duurzame karakter zien.

Sterk in je schoenen

Je moet als bedrijf dus sterk in je schoenen staan tegenwoordig. Niet voor niets was de grote winnaar op Cannes dit jaar Fearless Girl. Door dit standbeeld te plaatsen op Wall Street tegenover de bekende stier, werd zij het symbool voor authenticiteit, moed en vrouwelijk leiderschap. Een mooie les voor het bedrijf van de toekomst.